top of page

Portrettintervju: Line Nakken

av Pop Up Galleri Møre og Romsdal, Mars 24 2015

Kunne du gitt meg et kjapt sammendrag av hvor du er fra, hvor du er nå og hvordan du kom frem til ditt skapende genom?

 

Jeg vokste opp på Skodje, hvor jeg brukte mye tid på kreative hobbyer og å dagdrømme om fremtiden. Jeg har så lenge jeg kan huske tegnet, men det var aldri fordi resultatet ble så skrekkelig fint. Det var heller det at jeg måtte få ut ideene før de forsvant.
Gjennom årene har jeg vært innom flere felter innenfor det kreative, som har ført meg dit jeg er i dag. På videregående gikk jeg Design og Tekstil, og trodde det var tekstildesigner jeg skulle være. 

Det var ikke før etter et halvt år på den Skandinaviske Designhøjskole i Danmark jeg fikk åpnet øynene for Grafisk Design. Den grafiske linjen lagde illustrasjoner av plastikk, de malte og sølte og eksperimenterte med materialer og fotografi, og jeg ble veldig fascinert. Da jeg hoppet over på den linjen, gikk endelig lyset opp for meg. Jeg klipte, limte og laget merkelige mennesker og figurer av ting jeg fant liggende på gulvet i verkstedet og utklipp fra gamle bøker. Jeg satt pal for å få meg med alt det dette nye feltet hadde å tilby. Dette året gjorde at jeg også fikk smaken på maleri, keramikk og håndarbeid. (vil forøvrig anbefale denne folkehøyskolen til alle kreative som har behov for et SUPERT «friår»)

Du har sett deg ut en karriere innen Grafisk Design.
Hvordan kom du frem til den avgjørelsen?

 

Da jeg kom tilbake til Norge igjen etter et halvt år på reise i India og Nepal visste jeg ikke hvilken vei jeg skulle gå innenfor det kreative. Det finnes jo så utrolig mange spennende studier, og jeg ville helst starte på flere på en gang. Det var familie og venner som fikk skubbet meg ut av usikkerheten og få meg til å innse at det selvfølgelig var det grafiske jeg skulle fortsette med. Jeg har fullført to år på Noroff via nettstudie, noe som har vært kjempespennende å begi seg ut på helt alene, og i høst drar jeg til Middelsbrough i England for å ta bachelor. 

Finner du tid til å lage mer kunstneriske verk?

 

Hvis ikke hadde jeg nok gått på veggene. Det er ekstra typisk at de gode ideene kommer når jeg har planer med samboeren min eller er langt fra hjemme. Da må jeg i all hast notere på mobilen eller finne en kvittering å skrible på. (og så har jeg en altfor stor samling av notatbøker med masse ideer, stikkord og rare skisser i)

Hvordan vil du beskrive dine verk?

 

Mye abstrakt med innslag av humor. Jeg er glad i fine farger og morsomme mennesker. Derfor ender verkene mine ofte opp som nettopp det. 

Hva er den røde tråden eller stemningen du kommer tilbake til?

 

Den røde tråden er nok collage. Jeg har store skuffer fulle med små mennesker jeg har klipt ut av gamle magasiner og bøker, som alltid ender opp i for eksempel et maleri som mangler noe. Jeg får følelsen av at en liten person i et stort maleri sier noe om samfunnet vi lever i. Vi tror ofte vi lever i vår egen lille verden, men vi er jo egentlig så bitte bitte bitte små, med en masse rot rundt oss. Jeg sitter ofte å ler for meg selv og lager «historier» til personene i bildene. Intensjonen er at folk kanskje lager sine egne kjennskap til figurene i verkene mine. Jeg vil altså ikke at det skal være en fasit på hvem de er og hva de gjør. Jeg syns det er viktig at folk føler seg knyttet til kunsten på en eller annen måte. 

Hvor finner du inspirasjon til dine verk? Hva inspirerer deg mest?
 

Fine farger og fargesammensetninger inspirerer meg. Jeg sniker meg alltid til å ta bilder hvis jeg ser mennesker med fine farger i tøyet, i interiørmagasiner eller ellers i hverdagen. Jeg har også utallige bokmerker og store mapper med flere tusener inspirasjonsbilder som jeg bruker hvis jeg går tom.

 

 

Hvor mye planlegging og grubling går det til hvert bilde?


Relativt mye grubling og relativt lite planlegging. 

Er skissing viktig for deg?

 

Ja, men skissene ligger som oftest utegnet bakerst i hodet, siden skissene aldri blir som den orginale tanken.  Stikkord for å minne meg på ideene finner jeg igjen i en av de mange mange notisbøkene mine.

Har du et bestemt tema for årets utstilling? Hva kan folk forvente å se av deg under årets utstilling?

 

Jeg har ikke et bestemt tema, men jeg har samlet sammen illustrasjoner og collager med mennesker/personligheter som felles tråd. Jeg for min del syns de er tullete hele gjengen. 

Er det noen kunstbevegelser du er spesielt interessert i?


Jeg liker enkelheten i det grafiske fra etterkrigstiden da alt skulle være informativt, og jeg er veldig glad i den digitale skandinaviske stilen som har eksplodert nå de siste årene. Jeg elsker når man mikser det analoge og det digitale, og jeg blir glad når ting er unikt og helst litt merkelig. 


 

Hvordan ser fremtiden ut? Har du noen utstillinger etter denne eller noen drømmeprosjekter på gang?


Den ser lys ut! Jeg har mange drømmer og mange prosjekter på lur som jeg håper på å sette til livet i løpet av de neste årene. Jeg har lyst til å kombinere det grafiske og kunst til en symfoni av vakkerhet. Jeg har foreløpig ingen utstillinger etter pop up, men jeg håper det dukker opp muligheter til det etter hvert. Når jeg er ferdig utdannet, håper jeg å jobbe i et kreativt designmiljø med interessante og inspirerende folk, og fortsette som selvstendig på fritiden. 


 

Og helt til slutt, når du ser tilbake på reisen din, både med tanke på utdanning og erfaringer underveis; Har du noen visdomsord eller råd til andre som vurderer en lignende utdanningsvei? Hva mener du må til for å lykkes?

 

Innenfor råd til de som vil velge en lignende utdanningsvei: gjør det! Det er ikke å tvile på. Verden er full av kreativitet, og et liv innenfor dette tror jeg aldri man går lei.

Det er viktig å bli inspirert hver dag. Det å produsere, og kjenne på den mestringsfølelsen når du endelig får det til sånn som du vil, er fantastisk. Noe jeg lærte av en croquis-lærer i Danmark var at man skulle bare stå på og tegne,tegne, tegne, og fortsette å tegne. Kanskje 99 prosent av det blir dårlig, men det er den ene siste prosenten som gjelder! Vær alltid på jakt etter denne prosenten.


For å lykkes må man simpelthen ville det, tenker jeg.

 

bottom of page