top of page

Portrettintervju: Hallvard Huse

av Pop Up Galleri Møre og Romsdal, April 14 2015

Kunne du gitt meg et kjapt sammendrag av hvor du er fra, hvor du er nå og hvordan du kom frem til ditt skapende genom?

 

Jeg kommer fra Gossen i Aukra kommune. Jeg har studert Arkitektur ved NTNU i Trondheim og AHO i Oslo. Jeg har også studert billedkunst ved NISS i Oslo.  Jeg jobbet hos Element Arkitekter i 8 år, men jobber nå med eget firma på Gossen. 

Studiohjem - Gossen

Du har sett deg ut en karriere innen arkitektur. Hvordan kom du frem til den avgjørelsen?

 

Jeg var og er fortsatt delt i min interesse for arkitektur, billedkunst og illustrasjon. Det er en intern kamp der jeg ikke klarer å velge bort noe. Det er også grunnen til at mye av det jeg gjør er gjerne en kombinasjon av disse. Derimot, etter min utdanning og erfaringer som arkitekt sammen med andre kreative yrker finner jeg at tilnærminger til det å skape er veldig lik. Dette gjør det enklere å kombinere disse feltene. 

Kunstnerisk utsmykking. DÆLENENGGATA 36, Oslo. 2013. Foto: Finn Ståle Felberg.

Hvordan vil du beskrive dine verk? Hva er den røde tråden eller stemningen du kommer tilbake til?

 

Det er kombinasjonen av arkitektur og kunst, med mål om å gi betrakteren en sanselig opplevelse. Mine verk har også ofte en enkel helhet gjennom valg av farge, form og materialer. Hvis jeg ser at barn interesserer seg for det jeg har laget så er det i mine øyne et kvalitetsstempel.

Finner du tid til å lage flere personlige verk?

 

Jeg har en skissedagbok hvor jeg prøver å tegne hver dag. Dette har dessverre en tendens til å skli litt ut ved innleveringer og andre hektiske perioder, men jeg kommer alltid tilbake til den. Jeg har også tegnet eget hjem med studio. Det er et mitt «testing grounds» for nye ideer. 

Hvor finner du inspirasjon til dine verk? Hva inspirerer deg mest?

 

Jeg finner mye inspirasjon i min skissedagbok. Den hjelper meg å sette fokus på det som er i rundt meg. Se ting i et nytt lys som en sier. Eller noen linjer jeg lager kan plutselig føre til noen nye ideer. Det er min time-out i hverdagen. Jeg blir også veldig inspirert av å lese tegneserier, arkitektur historie, filosofi, tekniske ukeblader og bøker om andre nåværende arkitekter og kunstnere. 

Hvor mye planlegging og grubling går det til dine verk? Er skissing viktig for deg?

 

Jeg grubler og skisserer enormt mye. Litt for mye vil somme si. Jeg samler inn info rundt de tema jeg jobber med, systematiserer og prøver å finne noen linker å jobbe utifra. Jeg MÅ gå i dybden ellers føler jeg at noe er halvgjort. Deretter velger jeg en retning basert på en idé, men hvis noe underveis ikke harmonerer med hovedidéen eller konseptet så skifter jeg retning.

 

 

Hva finner du ut om deg selv og verden rundt deg når du lager nye verk?

 

Det må være å stole på intuisjon. Den er som regel basert på kunnskap som er tilegnet på et eller annet tidspunkt. En annen sak er i møte med samarbeidspartnere eller tiltakshaver oppdager jeg hvor forskjellig vi alle oppfatter vår omgivelser. Dermed er det viktig å være veldig tydelig i hva en ønsker å formidle. Dette er et område jeg må stadig bli bedre på. 

 

Er det noen kunstbevegelser du er spesielt interessert i?

 

Egentlig ikke. Jeg interesserer meg i et vidt spekter av uttrykk eller bevegelser. Derimot ligger ofte følgende sitat av Håkon Bleken å skurrer i mitt bakhode: «Jeg tenker at billedkunsten antagelig ikke er vår tids måte å uttrykke seg på. Vår tid uttrykker seg heller med teknologi.»  

Har du et bestemt tema for årets utstilling? Hva kan folk forvente å se av deg under årets utstilling?

 

Jeg tenker å bruke min skissebok som utgangspunkt. 

Hvordan ser fremtiden ut? Har du noen utstillinger etter denne, eller har du noen drømmeprosjekter på gang?

 

Jeg holder på å starte eget firma å dermed er det å skaffe oppdrag høyt på lista. Som arkitekt har jeg noen mindre oppdrag som å tegne påbygg eller lage mulighetsstudier til salg, men prøver nå også å skaffe noen større oppdrag. Deltar bl.a. i en arkitektkonkurranse om nytt mosque i Reykjavik. Som kunstner deltar jeg i noen prosjekt gjennom Kreativ Arena - Plassen og gleder meg nå til Pop Up!

Nå når du ser tilbake på reisen din, både med tanke på utdanning og erfaringer underveis. Har du noen visdomsord eller råd til andre som vurderer en lignende utdanningsvei? Hva mener du må til for å lykkes? 

 

I et halvår som veileder på AHO oppdaget jeg at jeg ikke er noen pedagog. Dermed tror jeg heller ikke jeg er rette person til å gi noen råd, MEN om den erfaringen lærte meg noe så er det at du må tørre å prøve for å tilegne deg ny kunnskap for å komme deg videre. Prøver du ikke så står du stille. Og når verden virkelig butter imot hjelper det ofte å tenke på følgende,

bottom of page